Yeni Domain Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurduğumuz internet sitesi için alacağımız domain (Alan Adı) daha bir başkası tarafından kullanıyor olabilme ihtimali bulunabilir. Seçtiğimiz alan adı bir başka tarafından kullanılmış ve artık kullanılmadığı için satın alabiliyor olabiliriz. Bu durumdan daha kötü olabilecek bir durum ise seçtiğimiz domain (alan adı) arama motorları tarafından cezalandırılmış bir alan adı olabilir. Bu cezalandırmanın nedeni ise daha önceden bu alan adı üzerinden yapılabilmiş olan zararlı içerik sunma işlimi gibi bir çok etki olabilir.Peki domain (Alan Adı) seçimi yaparken seçtiğimiz alan adının güvenli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

domain alırken dikkat edilmesi gerekenler


SİTE İÇİ ARAMA

Yapılması gereken ilk şey olarak seçtiğimiz alan adının arama motorları üzerinde index almış sayfalarının olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır. Bunu işlemi yapmak için arama motorlarının arama alanlarına "site:alanadınız.com" yazarak arama yapmaktır. Bu işlem sonucunda seçmiş olduğunuz alan adının arama motorları üzerinde son içerikler de dahil olmak üzere index almış tüm sonuçları görebilirsiniz. Aynı işlemi yaparak alan adının indexlenme zamanını ve indexlenme sorunları olup olmadığını da anlayabilmiş olabileceğimizi unutmamalıyız.Unutmamamız gereken bir konuda eğer seçtiğimiz alan adı park edilmiş bir alan adı ise site içi arama sorgularında bir sonuç ortaya çıkmayacaktır.

ALAN ADINI ARAMASI

Seçtiğiniz alan adını arama motorlarında aratmak bize fikir sahibi olmamız adına bir çok bilgiyi sunacaktır. Arama motorları üzerinden "alanadınız" olarak arama yapın. çıkan sonuçlar arasında dikkatinizi çekecek bir şeyler olacaktır. Birileri seçtiğiniz alan adı için bir şeyler yazmış yada söylemiş olabilir. Bu sayede insanların seçtiğiniz alan adı hakkında iyi yada kötü düşünceleri var ise bu düşünceleri anlamanıza yardımcı olacaktır.

İNTERNET ARŞİVİ

Daha önceden kullanılmış bir alan adını archive.org adresinde bulabilirsiniz. Seçtiğiniz alan adı daha önceden kullanılmış ise archive.org üzerinde yapacağınız arama sonucunda nasıl bir site olduğunu görebilirsiniz.

VAR OLAN BİR ALAN ADINI SATIN ALMAK

Eğer bir kullanıcı tarafından kullanılan bir alan adını satın almak istiyorsak site yöneticisi araçlarının ve google analytics verilerini görmek isteyin. Google'dan herhangi bir mesaj olup olmadığını kontrol edin. Analytics verilerini dikkatlice kontrol edin. Herhangi bir spam durumu nedeniyle site trafiğindeki artışları yada sitenin almış olduğu bir ceza nedeniyle trafik düşüşlerini analiz edebilirsiniz.Bir alan adı aldığımız ve yukarıda belirttiğimiz seçenekler ile alan adımıza ait sorunlar bulduğumuzu düşünürsek alan adımız için arama motorlarına yeniden değerlendirme yapmaları konusunda istekte bulunabiliriz. Yada daha önce kullanılan bir alan adını satın almış ise ve bu alan adına ait backlinkleri kullanmak istemiyorsak arama motorları üzerinden bu baclinkleri kullanmak istemediğimizi ve çıkarmak istediğimiz gösteren backlink silme işlemini yapabiliriz.
İlgili Aramalar:

Yorumlar